Závěrečné zkoušky
Jestli studuješ poslední ročník některého z učebních oborů, čeká tě závěrečná zkouška. Zkoušky mají 3 části: písemnou, praktickou a ústní.
3. 6. 2024
písemná část
4. - 7. 6. 2024
praktická část
17. - 18. 6. 2024
ústní část
Okruhy k jednotlivým oborům
Kuchař – číšník
Okruhy k ZZ obor kuchař-číšník
Technologie
- Hovězí maso
- Moučníky, restaurační moučníky
- Bezmasé pokrmy
- Přílohy
- Polévky
- Jatečné maso
- Drůbež
- Ryby, korýši, měkkýši
- Pokrmy na objednávku
- Přílohy ze zeleniny
- Zelenina ve studené kuchyni
- Příprava pokrmů z ovoce
- Konzervování a skladování ovoce
- Vejce v teplé i studené kuchyni
- Studená kuchyně
- Vepřové maso
- Omáčky
- Tepelné úpravy
Stolničení
- Inventář
- Servis – polévek
- omáček
- Jatečného masa
- Drůbeže
- Ryb
- Zvěřiny
- Zeleniny
- Ovoce
- Moučníků
- Vajec
- Studená kuchyně
- Mezinárodní kuchyně
- Jídelní lístek
- Flambování
- Systémy a způsoby obsluhy
- Studené a teplé nápoje
- Vinárny
- Kavárny
- Pivnice
- Druhy a servis lihovin
- Snídaně
- Rauty a bankety
- Restaurace
- Stravování a obsluha v dopravních prostředcích
- Rychlé občerstvení
- Ubytovací zařízení
- Společenská a profesní pravidla
Potraviny a výživa
- Lihoviny
- Nápoje
- Ovoce
- Zelenina
- Vejce
- Mléko a mléčné výrobky
- Maso a masné výrobky
- Omáčky
- Víno
- Pivo
- Základní živiny
- Trávicí soustava
- Diety
- Sacharidy
- Tuky
- Pochutiny
- Koření
- Zahušťovadla
- Mouka
- Pekařské výrobky
Svět práce a ekonomika
- Hrubá a čistá mzda
- Bankovní služby
- Platby
- Přímé a nepřímé daně
- Majetek
- Právnické společnosti
- Pracovní poměr
- Pracovní smlouva
- Základy pracovního práva¨
- Rodinný rozpočet
- Pojištění sociální a zdravotní
- Profesní životopis
- Exekuce a osobní bankrot
- Živnost
- Ochrana spotřebitele
- BOZP
- Úřad práce
- Pracovní úrazy
Řezník – uzenář
Okruhy k ZZ obor řezník
Technologie
- Hygiena a sanitace v masném průmyslu
- Přeprava jatečných zvířat
- Předporážková manipulace
- Nákup jatečných zvířat
- Stroje a zařízení na jatkách
- Stroje a zařízení na výrobu salámů a uzenin
- Prasata – porážení, dělení,
- Solení a nakládaní masa
- Trvanlivé masné výrobky
- Drobné masné výrobky
- Vařené masné výrobky
- Měkké salámy
- Maso sladkovodních a mořských ryb
- Drůbež
- Vedlejší jatečné produkty
- Balení masa a masných výrobků
- Zchlazování masa po porážce
- Procesy v mase po poražení
- Narážení masa
- Zmrazování a rozmrazování masa
- Droby
- Střeva
Biologie
- Kostra jatečných zvířat
- Svalové tkáně
- Dýchací soustava
- Trávicí soustava
- Oběhová soustava
- Srdce
- Vylučovací soustava
- Smyslová soustava
- Žlázy s vnitřní sekrecí
- Vitamíny
- Minerální látky
- Voda
- mikroorganismy
- Alimentární nákazy
- Choroby jatečných zvířat
- Plísně v potravinářství
- Biologická hodnota potravin
- Reklamace
- inventarizace
Ze světa práce a ekonomika
- Hrubá a čistá mzda
- Bankovní služby
- Platby
- Přímé a nepřímé daně
- Majetek
- Právnické společnosti
- Pracovní poměr
- Pracovní smlouva
- Základy pracovního práva¨
- Rodinný rozpočet
- Pojištění sociální a zdravotní
- Profesní životopis
- Exekuce a osobní bankrot
- Živnost
- Ochrana spotřebitele
- BOZP
- Úřad práce
- Pracovní úrazy
Jezdec a chovatel koní
Okruhy budou zveřejněny
Zahradník
Okruhy budou zveřejněny
Včelař
Okruhy k ZZ obor Výrobce kožedělného zboží
Modelářství
- Základní prvky při modelování výrobků
- Základy technického kreslení
- Základy navrhování
- Základy modelování
- Modelování jednotlivých výrobků – pouzdro na klíče a nůž, opasek, obal na knihu
- Technická dokumentace
- Modelování jednoduchých výrobků lemovaných a řezaných
- Modelování jednoduchých obrácených výrobků
- Modelování jednoduchých zakládaných výrobků
- Specufucké výrobky
- Modelování složených zakládaných výrobků
- Modelování složitých obrácených výrobků
- Modelování výrobků zhotovených technologií zdobením
- Modelování řezaných výrobků
Výtvarná výchova
- Výtvarné vyjadřovací prostředky
- Kresba a její výrazové prostředky
- Písmo a jeho užití
- Perspektivní zobrazování
- Reliéf, plastické a prostorové vytváření
- Barva a její funkce
- Zobrazování přírodnin podle názoru
- Stylizace, ornament, dekor
- Práce na PC se specifickým aplikačním programovým vybavením
- Kresba figury a její detaily
- Kresba studie slohového výrobku a současného výrobku
Technologie
- Historický vývoj oboru
- Rozdělení výrobků podle druhů
- Přehled používaných technologií
- Sportovní míče
- Stroje a zařízení
- Technologie výrobků řezaných a lemovaných
- Technologie výrobků obrácených
- Technologické postupy a technické popisy
- Lovecké potřeby
- Základní poznatky o koních
- Pracovní postroje na koně
- Stroje a zařízení
- Jezdecké postroje
- Uzdění
- Jezdecká sedla
- Pomůcky pro pobídku koně
- Potřeby na ochranu nohou koně
- Postroj do stáje
- Postroj pro jízdárnu
Materiály
- Klasifikace materiálů v kožedělné výrobě - přehled používaných materiálů
- Sedlářské usně
- Lepidla
- Základní sedlářské materiály usňové
- Přírodní usně
- Textilní materiály
- Výztužné a vycpávkové materiály
- Kování
- Pomocné a zdobné materiály
- Plasty
- Syntetické usně
- Ostatní materiály
- Materiály na úpravu polotovarů a výrobků
- Skladování materiálů
- Vady materiálů
- Speciální materiály dle zaměření kožedělné výroby
Cukrář
Okruhy k ZZ obor cukrář
Technologie
- Cukerné roztoky a hmoty
- Náplně
- Polevy
- Pevná tuková těsta
- Linecká těsta
- Třené linecké těsto
- Čajové a pařížské pečivo
- Lehké šlehané hmoty
- Nahřívané šlehané hmoty
- Těžké šlehané hmoty
- Zvláštní šlehané hmoty
- Listové těsto
- Pálená hmota
- Třené hmoty
- Jádrové hmoty
- Smetanové výrobky
- Speciální výrobky
- Kynutá těsta
- Plundrová těsta
- Dietní výrobky
- Restaurační moučníky
- Plněné čokoládové bonbony
Suroviny
- Mléko a mléčné výrobky
- Tuky
- Vejce
- Ovocné výrobky
- Koření
- Nápoje
- Kypřící prostředky
- Řepný cukr
- Čokoláda
- Přídatné látky
- Želírující prostředky
- Surovinové směsi a přípravky
- Med
- Pochutiny
- Konzervace potravin
- Zásady správné výživy
- Jakost potravin
- Trávicí soustava
- Diety
- Trvanlivost potravin
Stroje a zařízení
- Horkovzdušné trouby
- Konvektomaty
- Rozkrajovače
- Elektrická trouba
- Vážící zařízení
- Tabulovací a třecí stroj
- Šlehače a mixéry
Ze světa práce a ekonomika
- Hrubá a čistá mzda
- Bankovní služby
- Platby
- Přímé a nepřímé daně
- Majetek
- Právnické společnosti
- Pracovní poměr
- Pracovní smlouva
- Základy pracovního práva¨
- Rodinný rozpočet
- Pojištění sociální a zdravotní
- Profesní životopis
- Exekuce a osobní bankrot
- Živnost
- Ochrana spotřebitele
- BOZP
- Úřad práce
- Pracovní úrazy
Zemědělec – farmář
Okruhy k ZZ obor Zemědělec – farmář
Výživa a krmení
- Rozdělení a popis živin
- Základy krmení
- Krmiva a jejich rozdělení
- Sestavení krmné dávky
Chov zvířat
- Anatomie a fyziologie hospodářských zvířat
- Srovnání savců a ptáků
- Obecná zootechnika
- Označování a evidence hospodářských zvířat
- Technologie chovu skotu
- Technologie chovu prasat
- Chov koní – současná situace, význam chovu koní
- Zoohygiena a prevence chorob
- Chov netradičních druhů zvířat
Pěstování rostlin
- Povětrnostní, klimatičtí a půdní činitelé
- Výživa a hnojení rostlin
- Základy ochrany rostlin
- Osivo, sadba
- Zpracování půdy
- Technologie pěstování obilnin
- Technologie pěstování okopanin
- Technologie pěstování pícnin
- Legislativa poradenský systém
- Technologie pěstování luskovin
- Technologie pěstování olejnin
- Technologie pěstování technických plodin
- Šlechtění a semenářství
Teorie jízdy na koni
- Základní výcvik jezdce
- Výcvik jezdce v terénu
- Druhy ježdění podle účelu
- Jízda se spřežením
- Speciální výcvik jezdce
- Výcvik drezůrního jezdce
- Výcvik skokového jezdce
- Výcvik dostihového jezdce
- Výcvik jezdce pro všestrannost
- Jízda se spřežením
- Základy stavby parkůru
- Základní výcvik koně
- Speciální výcvik koně
- Španělská škola
- Výcvik skokového koně
- Trénink dostihového koně
- Druhy tréninků a výběr jedinců
Mechanizace
- Dopravní prostředky v zemědělství
- Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy
- Mechanizační prostředky pro hnojení
- Mechanizační prostředky pro setí a sázení
- Mechanizace pro ošetření porostů v průběhu vegetace
- Mechanizační prostředky na sklizeň pícnin
Opravář zemědělských strojů
Okruhy k ZZ obor Opravář zemědělských strojů
Technické materiály
- Technické materiály a jejich zpracování
- Druhy technických materiálů
- Způsob zpracování technických materiálů
- Zkoušky pro určení vlastností materiálů
Strojírenství
- Technické normy, katalogy a technologická a servisní dokumentace
- Spoje a spojovací součásti
- Potrubí a armatury
- Části strojů umožňující pohyb
- Utěsňování součástí a spojů
- Mechanické převody a mechanismy
Technické kreslení
- Normalizace v technickém kreslení
- Pravoúhlé promítání
- Řezy a průřezy
- Kótování
- Lícování
- Předepisování jakosti povrchu
- Technické výkresy a schémata
Opravy motorových vozidel
- Šasi
- Podvozek
- Hnací agregáty
- Elektrická zařízení motorových vozidel
Zemědělské stroje a zařízení
- Dopravní prostředky v zemědělství
- Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy
- Mechanizační prostředky pro hnojení
- Mechanizační prostředky na setí a sázení
- mechanizace pro ošetření porostů v době vegetace
- Mechanizační prostředky na sklizeň pícnin
- Stroje na sklizeň a posklizňovou úpravu zrnin
- Mechanizační prostředky pro sklizeň a skladování okopanin
- Skladování řepy
- Mechanizační prostředky pro horské oblasti
- Mechanizační prostředky na krmení a ošetřování zvířat
- Zařízení pro zakládání krmiv prasatům
- Mechanizační prostředky pro napájení zvířat
- Ochrana před zmrznutím
- Mechanizační prostředky na odstranění chlévské mrvy, močůvky a kejdy
- Zařízení pro dopravu a uskladnění kejdy
- Dojící zařízení
- Zařízení pro ošetřování mléka¨
- Soustava strojů a strojní linky
Základy zemědělské výroby
- Obecné základy pěstování zemědělských plodin
- Technologie pěstování hlavních druhů zemědělských plodin
- Obecné základy, organismus, stavba těla
- Výživa a krmení hospodářských zvířat
- Technologie chovu hlavních druhů hospodářských zvířat
- Hygiena a ochrana zdraví a životního prostředí
Strojírenská a opravárenská technologie
- Záasady měření a orýsování
- Ruční obrábění kovů
- Ruční tváření kovů
- Kování
- Lícování
- Svařování
- Pájení
- Lepení, tmelení
- Montáže a demontáže rozebíratelných spojů
- Montáž a použití nerozebíratelných spojů
- Strojní obrábění kovů
- Povrchové úpravy
- Základy oprav strojů a zařízení
- Montáž a demontáž jednotlivých druhů spojů
- Technologický postup výroby
- Opravy vybraných částí a ústrojí zemědělských strojů a vozide
- Opravy zařízení v živočišné výrobě
Zemědělec – farmář
Okruhy budou zveřejněny
Lesní mechanizátor
Okruhy budou zveřejněny
Pekař
Okruhy k ZZ obor pekař
Technologie
- Rozdělení pekařské výroby
- náplně
- Chlebová těsta
- Žitno-pšeničná a pšenično-žitná těsta
- Výroba chleba
- Běžné pečivo
- Jemné pečivo
- Smažené pečivo
- Jemná kynutá těsta
- Speciální a trvanlivé pečivo
- Výrobky z třené hmoty a šlehané hmoty
- Sanitace výrobních prostor
- HACCP
- Zásady hygieny a bezpečnosti při práci v pekárnách
- Bezlepkové pečivo
- Vady a nemoci pečiva
- Balení a expedice pečiva
Suroviny
- Vejce
- Sacharidy
- Sůl
- Mouka
- Mléko a mléčné výrobky
- Ovoce
- Tuky
- Pochutiny
- Kypřící prostředky
- Živiny
- Trávicí soustava člověka
Stroje a zařízení
- Sanitace výrobních prostor
- Dělící stroje
- Tvarovací stroje
- Pece
- Kynárny
- Balící stroje
- Sklady
- Rozvalovací stroj
- Vykulovací a vyvalovací stroj
- Hnětače
- Moučné linky
- Zařízení pro výrobu smaženého pečiva
- Zařízení pro kontinuální výrobu běžného pečiva
- Zařízení pro pečení oplatek
- Linka na tvarování jemného pečiva
- Pásový rohlíkovač
Ze světa práce a ekonomika
- Hrubá a čistá mzda
- Bankovní služby
- Platby
- Přímé a nepřímé daně
- Majetek
- Právnické společnosti
- Pracovní poměr
- Pracovní smlouva
- Základy pracovního práva¨
- Rodinný rozpočet
- Pojištění sociální a zdravotní
- Profesní životopis
- Exekuce a osobní bankrot
- Živnost
- Ochrana spotřebitele
- BOZP
- Úřad práce
- Pracovní úrazy
Umělecký kovář a zámečník
Okruhy k ZZ obor Umělecký kovář a zámečník, pasíř
Technické kreslení
- Normalizace v technickém kreslení
- Pravoúhlé promítání
- Řezy a průřezy
- Kótování
- Lícování
- Předepisování jakosti povrchu
- Technické výkresy a schémata
Výtvarná výchova
- Výtvarné vyjadřovací prostředky
- Kresba a její výrazové prostředky
- Písmo a jeho užití
- Perspektivní zobrazování
- Reliéf, plastické a prostorové vytváření
- Barva a její funkce
- Zobrazování přírodnin podle názoru
- Stylizace, ornament, dekor
- Práce na PC se specifickým aplikačním programovým vybavením
- Kresba figury a její detaily
- Kresba studie slohového výrobku a současného výrobku
Materiály
- Rozdělení technických materiálů
- Základní vlastnosti materiálů
- Technické kovové materiály
- Zpracování oceli
- Technické nekovové materiály
- Zkoušky vlastnosti technických materiálů
Technologie
- Úkoly technologie
- Zásady měření a orýsování
- Ruční obrábění kovů
- Ruční tváření kovů
- Kování – kovářská dílna
Fotografování
- Fotografický přístroj a jeho příslušenství
- Snímková technika
- Kompozice
- Úprava a editace fotografií
- Fotografické žánry
Dějiny umění
- Umění, jeho složky, vztah umění k životu
- Souvislosti umění s dějinami lidstva, vývoj výtvarných slohů
- Druhy výtvarného umění
- Pravěk a umění přírodních národů
- Starověké umění Blízkého východu
- Starověké umění evropské oblasti
- Umění Dálného východu
- Středověké umění východní Evropy a Blízkého východu
- Západoevropské umění časného středověku
- Umění vrcholného středověku
- Renesance
- Baroko
- Rokoko
- Klasicismus a empír
- Romantismus a realismus
- Secese
- Umělecké směry 19. století
- Umělecké směry počátku 20. století
- Umělecké směry 2. poloviny 20. století
- Organizace výtvarného života v naší zemi
Podkovář a zemědělský kovář
Okruhy k ZZ obor Podkovář a zemědělský kovář
Technické materiály
- Technické materiály a jejich zpracování
- Druhy technických materiálů
- Způsob zpracování technických materiálů
- Zkoušky pro určení vlastností materiálů
Strojírenství
- Technické normy, katalogy a technologická a servisní dokumentace
- Spoje a spojovací součásti
- Potrubí a armatury
- Části strojů umožňující pohyb
- Utěsňování součástí a spojů
- Mechanické převody a mechanismy
Technické kreslení
- Normalizace v technickém kreslení
- Pravoúhlé promítání
- Řezy a průřezy
- Kótování
- Lícování
- Předepisování jakosti povrchu
- Technické výkresy a schémata
Podkovářství
- Anatomie a fyziologie koní
- Anatomie končetin prstu koně
- Péče o končetiny
- Péče o koně a zacházení se zvířaty
- Nástroje, podkova
- Podkování
- Současné trendy v podkovářství
- Výroba podkovy
- Nepravidelná kopyta
- Péče o kopyta hříbat
- Péče o paznehty skotu
Zemědělské stroje a zařízení
- Dopravní prostředky v zemědělství
- Mechanizační prostředky pro základní zpracování půdy
- Mechanizační prostředky pro hnojení
- Mechanizační prostředky na setí a sázení
- mechanizace pro ošetření porostů v době vegetace
- Mechanizační prostředky na sklizeň pícnin
- Stroje na sklizeň a posklizňovou úpravu zrnin
- Mechanizační prostředky pro sklizeň a skladování okopanin
- Skladování řepy
- Mechanizační prostředky pro horské oblasti
- Mechanizační prostředky na krmení a ošetřování zvířat
- Zařízení pro zakládání krmiv prasatům
- Mechanizační prostředky pro napájení zvířat
- Ochrana před zmrznutím
- Mechanizační prostředky na odstranění chlévské mrvy, močůvky a kejdy
- Zařízení pro dopravu a uskladnění kejdy
- Dojící zařízení
- Zařízení pro ošetřování mléka¨
- Soustava strojů a strojní linky
Základy zemědělské výroby
- Obecné základy pěstování zemědělských plodin
- Technologie pěstování hlavních druhů zemědělských plodin
- Obecné základy, organismus, stavba těla
- Výživa a krmení hospodářských zvířat
- Technologie chovu hlavních druhů hospodářských zvířat
- Hygiena a ochrana zdraví a životního prostředí
Strojírenská a opravárenská technologie
- Záasady měření a orýsování
- Ruční obrábění kovů
- Ruční tváření kovů
- Kování
- Lícování
- Svařování
- Pájení
- Lepení, tmelení
- Montáže a demontáže rozebíratelných spojů
- Montáž a použití nerozebíratelných spojů
- Strojní obrábění kovů
- Povrchové úpravy
- Základy oprav strojů a zařízení
- Montáž a demontáž jednotlivých druhů spojů
- Technologický postup výroby
- Opravy vybraných částí a ústrojí zemědělských strojů a vozide
- Opravy zařízení v živočišné výrobě
Sedlář, brašnář
Okruhy k ZZ obor Výrobce kožedělného zboží
Modelářství
- Základní prvky při modelování výrobků
- Základy technického kreslení
- Základy navrhování
- Základy modelování
- Modelování jednotlivých výrobků – pouzdro na klíče a nůž, opasek, obal na knihu
- Technická dokumentace
- Modelování jednoduchých výrobků lemovaných a řezaných
- Modelování jednoduchých obrácených výrobků
- Modelování jednoduchých zakládaných výrobků
- Specufucké výrobky
- Modelování složených zakládaných výrobků
- Modelování složitých obrácených výrobků
- Modelování výrobků zhotovených technologií zdobením
- Modelování řezaných výrobků
Výtvarná výchova
- Výtvarné vyjadřovací prostředky
- Kresba a její výrazové prostředky
- Písmo a jeho užití
- Perspektivní zobrazování
- Reliéf, plastické a prostorové vytváření
- Barva a její funkce
- Zobrazování přírodnin podle názoru
- Stylizace, ornament, dekor
- Práce na PC se specifickým aplikačním programovým vybavením
- Kresba figury a její detaily
- Kresba studie slohového výrobku a současného výrobku
Technologie
- Historický vývoj oboru
- Rozdělení výrobků podle druhů
- Přehled používaných technologií
- Sportovní míče
- Stroje a zařízení
- Technologie výrobků řezaných a lemovaných
- Technologie výrobků obrácených
- Technologické postupy a technické popisy
- Lovecké potřeby
- Základní poznatky o koních
- Pracovní postroje na koně
- Stroje a zařízení
- Jezdecké postroje
- Uzdění
- Jezdecká sedla
- Pomůcky pro pobídku koně
- Potřeby na ochranu nohou koně
- Postroj do stáje
- Postroj pro jízdárnu
Materiály
- Klasifikace materiálů v kožedělné výrobě - přehled používaných materiálů
- Sedlářské usně
- Lepidla
- Základní sedlářské materiály usňové
- Přírodní usně
- Textilní materiály
- Výztužné a vycpávkové materiály
- Kování
- Pomocné a zdobné materiály
- Plasty
- Syntetické usně
- Ostatní materiály
- Materiály na úpravu polotovarů a výrobků
- Skladování materiálů
- Vady materiálů
- Speciální materiály dle zaměření kožedělné výroby