Zahraniční praxe žáků – BURGRUINE AGGSTEIN, DOLNÍ RAKOUSKO

SŠ gastronomie a farmářství Jeseník patří mezi moderní a pokrokové školy. Plně si uvědomuje nutnost přípravy žáků nejen po odborné stránce, ale dává jim také možnost zdokonalovat se v oblasti cizojazyčné komunikace.

Počátkem října se vrátila druhá skupina žáků, kteří si vyzkoušeli, jak se žije a pracuje u našich jižních sousedů v Rakousku. Místo pro praxi vzdálené 370 km od Jeseníku bylo zvoleno tak trochu náhodou. Jesenický rodák, který poblíž žije již několik let, se o malebné zřícenině hradu Aggstein, kde je také provozována známá výletní restaurace, zmínil během rodinné návštěvy našemu vedoucímu učiteli odborného výcviku. Jelikož škola posledních pár let o novém místě pro zahraniční praxe žáků uvažovala, bylo vedením nakonec rozhodnuto, že nabídky pana Petera Hrusky, majitele restaurace Taverne zu Aggstein, využije. Žákům 1. – 4.ročníku a čerstvým absolventům studia gastronomických oborů Kuchař/Kuchařka, Číšník/Servírka a Cukrář/Cukrářka tak byla možnost strávit pár měsíců v zahraničí nabídnuta během následující informační schůzky a formou zajímavé prezentace jim bylo představeno místo samotné i veškeré podmínky sjednané v praktikantských pracovních smlouvách.  Nic pak již nebránilo tomu, aby se první skupina žáků počátkem června vydala na cestu do malebného údolí řeky Dunaj ve vyhlášené vinařské oblasti Wachau poblíž města Melk v Dolním Rakousku. Žáky zde čekaly ve dvou turnusech 2 měsíce plné zážitků a pracovních zkušeností, nevyjímaje zdokonalení se v oblasti moderní gastronomie na jednom z nejnavštěvovanějších míst Rakouska. Motivačním prvkem se zajisté stala jedinečná možnost finančního výdělku od 700 (1. ročník) do 1 000 Euro (4.ročník) měsíčně, případné přesčasové hodiny pak byly řešeny zvlášť, a to odměnou 10 Euro/ 1hod. Nutno zmínit, že veškeré finanční podmínky byly našim žákům nastaveny podle platné pracovně-právní legislativy zcela stejně, jako pro žáky z rakouských škol. Mimo toto ohodnocení bylo ve smlouvě zakotveno také bezplatné ubytování a stravování včetně nápojů během pracovní směny poskytované majitelem také zcela zdarma.

Názor žáka:

V Rakousku se mi velice líbilo. První dny byly pro mě celkem těžké, protože jsem nevěděla, jak to chodí, ale postupem času jsem se zorientovala. Mezi hosty byla také spousta českých a slovenských hostů, takže byla jak pro mě, tak i pro ně lehká domluva. Časem jsem se naučila pár důležitých frází v němčině, a pak to bylo už jednoduché. Také se to neobešlo bez úrazu, kdy jsem si při leštění sklenice na víno prořízla ruku. Měla jsem 4 stehy, ale brzy se to zahojilo, a nyní zase funguji bez problémů. Určitě to byla pro mě super zkušenost, a ráda bych se do těchto krajin vrátila. :)

SŠ gastronomie a farmářství Jeseník tak opět potvrdila, že je školou pro život…

Print this pageShare on Facebook