Výsledky soutěže o Priessnitzův dortík

Dne 31. ledna 2018 pořádala Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník XIV. ročník soutěže  o Priessnitzův dortík odborných dovedností cukrářů juniorů. Kongresový sál Priessnitzových léčebných lázní a.s. poskytl důstojné prostory pro třináct soutěžících z celé České republiky.
Největší prestiž této soutěži dodává již tradiční hodnocení nejkrásnějšího dortu. Pod prostým tématem s názvem Řekni to květinou se všem hostům i porotě vyskytly před očima neuvěřitelná, fascinující díla. Na první pohled málokdo věřil, že jednotlivé dorty pocházejí z rukou žáků, kteří ještě neobdrželi výuční list v oboru cukrář, a přesto jsou schopni upéci tak fascinující dorty. Porota hodnotila celkovou hmotnost dortu, vhodnost použitých surovin,  výtvarnou úroveň a techniku provedení. Nelehkým úkolem byla pro hodnotitele také degustační zkouška jednotlivých vzorků.
Na prvním místě se umístila Lucie Hanková SŠ gastronomie a farmářství Jeseník. Stříbrnou příčku obsadila Alena Matulová SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Mistek. Třetí pozici získala Aneta Hégerová SOŠ Litovel.
V časovém limitu museli vybraní zástupci škol nazdobit perník pokud možno co nejoriginálnějším způsobem. První místo získala Markéta Hladká ze SŠ hotelové a služeb Kroměříž. Druhou příčku obsadila Alena Matulová ze SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb Frýdek-Místek. Bronzová příčka čekala na Sabinu Fagulcovou ze SŠ Brno, Charbulova.
Nově byl v soutěži zařazen netradiční úkol. Jednalo se o dekoraci restauračního moučníku. Naaranžování lívanců na dezertní talíře nemusí být na první pohled nic těžkého. Jenže když si mladí cukráři museli ušlehat šlehačku ručně, zjistili, že zápas o výhru nebude tak lehký, jak se na první pohled zdálo. I v tomto případě byla porota velmi přísná a nekompromisní. Mezi hodnocená kritéria například patřilo posouzení tuhosti šlehačky, nebo originalita a design konečného vzhledu moučníku. První místo obsadila Sabina Fagulcová – SŠ Brno, Charbulova, druhé Viktoria Heczková  – Albrechtova střední škola Český Těšín, třetí pak Markéta Hladká – SŠ hotelová a služeb Kroměříž.
Dílčí výsledky předznamenaly celkové vyhodnocení soutěže. První místo obsadila Markéta Hladká SŠ hotelová a služeb Kroměříž, druhé místo Sabina Fagulcová SŠ Brno,Charbulova a třetí Lucie Hanková SŠ gastronomie a farmářství Jeseník.
Všem soutěžícím gratulujeme. Poděkování patří také široké veřejnosti, která navštívila tuto akci. Již nyní se těšíme na XV. ročník prezentace cukrářského řemesla.

Kompletní výsledky soutěže

Kliknutím na obrázek přejdete do fotogalerie

Kliknutím na obrázek přejdete do fotogalerie

Print this pageShare on Facebook