Spanilé tažení našich řezníků

Cenný úspěch zaznamenali naši žáci na 10. ročníku „Přehlídky odborných dovedností oboru řezník-uzenář 2016 ve Valašském Meziříčí.
Dvoučlenné družstvo naší školy tvořené Annou Zrníkovou a Patrikem Sojkou obsadilo dokonce stříbrnou příčku za SŠ Brno I. Výsledek je o to cennější, že se jedná o celostátní soutěž s mezinárodní účastí. Svoje dovednosti poměřovalo celkem třináct družstev.

Patrik Sojka v bourárně masokombinátu Krásno
Šikovnost soutěžících hodnotila odborná porota ve třech kategoriích. Bourání vepřové kýty, plecka a boku, které probíhalo přímo na lince masokombinátu Krásno. V kostění byl Patrik Sojka druhý nejlepší. Z vařených výrobků se museli soutěžící poprat s výrobou tlačenky, jaternic a sekané. Tady byli celkově čtvrtí. Tyto dvě části soutěže probíhaly v prostorách pořadatelské školy, kterou byla ISŠ a COP Valašské Meziříčí. Posuzoval se vzhled i chuťové vlastnosti regionálního výrobku, který si soutěžící přivezli ze svých škol. Naše oceněná dvojice byla s bůčkovou specialitou v kombinaci se zámeckým párkem hodnocena jako druhá nejlepší.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Druhá naše dvojice Monika Berkyová a Lukáš Balica obsadili celkově 10. místo vzhledem k špatnému hodnocení při kostění. Zato jejich vařené výrobky byly hodnoceny jako nejlepší, stejně jako propagace jejich výrobků na facebooku.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nejlepší vařené výrobky na soutěži.

Pořadatelé a porotci dobře hodnotili i zařazení dvou dívek do našich soutěžních družstev. Dovolit si to mohly pouze další dvě školy a jak ukázaly výsledky, úspěšnost byla mnohem nižší.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Monika Berkyová a Lukáš Balica

Na dotaz jak hodnotí průběh soutěže, odpověděl Patrik Sojka: „Dobrý, bylo to tam pěkné“.

Jak vypadala tvoje příprava na soutěž? „Hodně mi dala práce o víkendech v Glóbusu. Pak mě od září připravovali mistři, hlavně pan Pavlíček.“

Jaké podmínky mají pro odborný výcvik ve Valašském Meziříčí, ve srovnání s naší školou? „ Jo dobrý. Mají to ale trochu horší v tom, že vařenou dělají v takových malých kuchyňkách.“

            Soutěž byla dvoudenní a museli jste tam přespat. Jak hodnotíš internáty? „No náš je lepší, jejich je dost starý.“

A co sis přivezl kromě zážitků? „Ceny byly hodnotné. Například za celkové druhé místo jsem dostal kufřík se čtyřmi noži a ocílkou, za kostění další sadu nožů, drahou knížku o historii řeznictví a další pěkné ceny.“

Odkaz na video.                

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print this pageShare on Facebook