Kuchař – číšník
Možná už trochu vařit umíš, ale chceš své umění dostat na vyšší úroveň? S tímhle oborem budeš rozdávat radost všem okolo – jídlo mají rádi všichni. Ovládneš kuchařství, číšnictví a třeba i barmanství. Snadno se zaměstnáš, ale budeš moct i začít podnikat a třeba si otevřeš vlastní restauraci, bar nebo kavárnu.
S tímhle oborem se tvé představivosti meze nekladou – stačí mít vztah k jídlu, pití a budeš pracovat v oboru, který tě bude bavit.
Zdravotní způsobilost se řídí nařízením vlády 211/2010 Sb. v platném znění
KÓD OBORU
65-51-H/01
ŠKOLNÍ A VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Kuchař - číšník
DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední odborné s výučním listem
ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška - výuční list
DÉLKA STUDIA
3
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Přijímací zkouška se nekoná
POČET PŘIJÍMANÝCH ŽÁKŮ
30
Proč studovat právě tento obor?
Hladce najdeš práci
O absolventy tohoto oboru je obrovský zájem – je to náročná, ale poctivá a dobře ohodnocená práce.
Vybereš si, co tě baví
Naučíš se vařit i obsluhovat a můžeš pak dělat to, co tě bude bavit nejvíc.
Staň se třeba šéfkuchařem
S tímhle oborem tě čeká kariérní růst – co se třeba stát šéfkuchařem nebo provozním?
Vyraž do zahraničí
Pokud tě láká zahraničí, gastronomie ti otevře cestu. A máme možnosti, jak ti pomoc.
Vyhrávej soutěže
Čekají tě i různé soutěže, třeba barmanské nebo baristické. Bude to zábava i výzva.
Naučíš se víc, než jinde
Budeš pod jednou střechou s cukráři, pekaři a řezníky – zjistíš tak z gastronomie mnohem víc než na jiných školách.
Vyzkoušíš si velké akce
Zapojíš se do přípravy různých akcí, jako jsou Vánoční trhy nebo koncert, na který připravujeme 1000 jídel.
Učit tě budou skuteční mistři
Bude tě učit mistrová, která dostala ocenění Magdaleny Rettigové – zkrátka skutečná odbornice.
Kde se uplatníš
Můžeš se třeba stát známým barmanem, který míchá ty nejúžasnější drinky, nebo si založ vlastní malou hospůdku.
Uplatníš se především jako kuchař nebo číšník, a to jak v Česku, tak třeba i v zahraničí – už na škole můžeš vyjet do zahraničí, kde získáš potřebnou praxi. Uplatníš se v malých restauracích i velkých jídelnách, jako výčepní v hospodě, barman v baru nebo třeba jako číšník v luxusní restauraci.
A protože budeš mít vzdělání v gastronomickém oboru, po chvíli praxe můžeš začít podnikat a splnit si své sny o vlastním podniku.
Co budu umět?
Jaké si udělám certifikace?